מהי מאניה דיפרסיה?
מאניה דיפרסיה או בשמה השני הפרעה דו קוטבית (דיכאון דו-קוטבי) או הפרעה בי פולארית BIPOLAR AFFECTIVE DISORDER הנה הפרעה במצב הרוח שקורה לא רק לכיוון הדיכאוני, שגורמת לדיכאון, מצב רוח ירוד, אלא גם מגיעה לעיתים לקוטב השני, לקוטב של מצב רוח מרומם, מאני. יש התקפים – אפיזודות דיכאוניות, ויש התקפים אפיזודות מאניות MANIC EPISODES . הפרעה זו הינה תורשתית, בניגוד לדיכאון סתם, שאינו תורשתי.
התקף מאניה דיפרסיה
ההתקף המאני מוגדר כפרק זמן שניתן לציין מתי התחיל, בדיוק רב יחסית, שבו מצב הרוח מרומם, או עצבני. עם פעילות מכוונת מטרה או אנרגיות מוגברות באופן מוגזם. התקופה עורכת שבוע לפחות, והפעילות נמשכת רוב שעות היום, כמעט כל יום.
בנוסף קיימים גם חלק מהבאים:
תסמינים של דיכאון דו קוטבי
1.דימוי עצמי גבוה ומנופח או גרנדיוזי, יחסית למציאות
2.מיעוט צורך בשינה, למשל מסתפק בשלוש שעות שינה וממשיך באותו מרץ שהיה קודם, אצל אדם שבדרך כלל זקוק ליותר שעות שינה.
3.דברנות יתר, או צורך לדבר ללא הפסקה.
4.חשיבה מהירה מאד
5.מוסחות גבוהה – ריכוז ירוד.
6.פעילות יתר בתחום החברתי, בתחום העיסוק העיקרי – תלוי בגיל, לימודים או עבודה או בתחום המיני.
7. מעורבות יתר בפעילויות שתוצאותיהן עלולות להיות מכאיבות בהמשך כגון: קניות ללא מעצורים, השקעות עסקיות טיפשיות או לא סבירות, פעילות מינית לא מבוקרת.
אבחון מאניה דיפרסיה
מאניה דיפרסיה היא מצב נפשי המפריע לתפקוד המצופה מאותו אדם, ואף מצדיק אישפוז במקרים מסוימים. ההתקף הדיכאוני הוא כמו זה שבדיכאון שאינו דו –קוטבי, ולכן קשה לדעת כשמופיע דיכאון ראשון אם מדובר בדיכאון דו קוטבי או בדיכאון רגיל.
ההפרעה הדו – קוטבית הנה הפרעה תורשתית כאמור, כך שאם יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה שסובל מהפרעה דו קוטבית, יש לחשוב על אבחנה זו כשבאים לטפל באותו אדם הסובל לראשונה מדיכאון. (אם אדם חווה התקף מאני אחד, הרי שמדובר בהפרעה דו קוטבית), חשוב לדעת האם מדובר על דיכאון דו קוטבי, מפני שהטיפול שונה במקצת.
הטיפול בהפרעת המאניה דיפרסיה
יש זהירות רבה יותר במתן נוגדי דיכאון בהפרעה דו קוטבית מתוך חשש, שלעיתים מתאמת, שהדיכאון "יקפוץ" למאניה, יעבור מהקוטב הדיכאוני לקוטב המאני. הטיפול במצב המאני הוא בתרופות שונות נוגדות פסיכוזה, ובמייצבי מצב רוח.
מייצבי מצב רוח
מייצבי מצב רוח הם חומרים המאזנים את מערכת העצבים המרכזית, ומונעים גם התקפים אפילפטיים. כשאדם שסובל מהפרעה נפשית מקבל לפתע תרופה שכתוב עליה שהיא מונעת אפילפסיה, זה יכול לעורר תמיהות, אך באינטואיציה אפשר להבין שמדובר בתרופה שמונעת התפרקויות חשמליות במוח, וגם במצב המאני המטרה היא למנוע התפרקויות חשמליות ופעילות יתר.
השימוש בליתיום LITHIUM במצבים של הפרעה דו קוטבית
אחת מהתרופות המייצבות את מצב הרוח, ספציפיות דווקא למצבים מאניים ולא לאפילפסיה היא ליתיום LITHIUM. זהו יסוד שמופיע בטבלה המחזורית הכימית של מנדלייב, שהיה ניסיון להשתמש בו כמלח לחולים עם יתר לחץ דם, כתחליף למלח שמכיל נתרן שמעלה לחץ דם. חולי נפש מקרב אותם חולים נרגעו והחלימו מהתקפים מאניים וכך נמצא הליתיום כמייצב מצב רוח.
טיפול מונע
אחת הבעיות בטיפול בחולים עם דיכאון דו קוטבי היא לגרום להם להבין ולהפנים את הצורך בטיפול מונע. טיפול שימנע את ההתקף הבא. מכיוון שאין חוקיות בתדירות ההתקפים, יכולה להיות תקופה ללא טיפול מונע בה לא יהיה התקף, אך לאחר זמן לא ידוע מראש יופיע פתאום התקף. גם החולה וגם הרופא לא יודעים מתי יבוא ההתקף וגם לא בטוחים מאותה סיבה האם החולה באמת גרם לשיפור במצבו, ומניעת ההתקף על ידי הטיפול המונע הקבוע, או שלא היה קורה כלום גם ללא הטיפול.
בדרך כלל טיפול מונע ניתן רק אחרי מספר התקפים, או אחרי התקף בודד אם היה מסוכן מאד.
מומלץ לחולי מחלה דו קוטבית לא להשתמש בתרופות המכילות סטרואידים, ולא להשתמש בסמים, כולל חשיש, מפני שזה עלול להגביר את מספר ותדירות ההתקפים.
הפרעה דו קוטבית מתגלה פעמים רבות כשהאדם כבר נשוי. במצב זה טיפול זוגי אצל פסיכיאטר יוכל לעזור לשני בני הזוג להתמודד טוב יותר עם המצב החדש שנוצר, מבחינת הבנת ההפרעה התקשורתית בין בני הזוג ותיאום ציפיות.
במהלך השנים טיפלה ד"ר בן אור בהרבה מאוד מקרים של מאניה דיפרסיה והשיבה את שלוות הנפש ללא מעט משפחות.
ד"ר בן אור הינה רופאה פסיכיאטרית למבוגרים בעלת ותק וניסיון של מעל 30 שנה. את הניסיון הקליני הרב רכשה ד"ר בן אור בבתי חולים ומוסדות פסיכיאטרים שונים. היא כיהנה כסגן הפסיכיאטר המחוזי וכיום מטפלת באופן פרטי ב 5 קליניקות ברחבי הארץ. ירושלים, פתח תקווה, כפר סבא, שערי תקווה ונהריה. במקרים דחופים ניתן לתאם ביקור בית.
ד"ר בן אור היא פסיכיאטרית למבוגרים ומכיוון שכך, מטפלת בבגירים – בני 18 ומעלה בלבד.
לקביעת תור לד"ר בן אור חייגו 050-5632723