הפרעת קשב וריכוז במבוגרים ADHD אז והיום
פעם חשבו שמדובר בהפרעה המופיעה, קיימת ומתבטאת בעיקר בתקופת הילדות. ההנחה היתה שזאת "משובת נעורים" או "משובת ילדות" כלשהי וכשמתבגרים "יוצאים מזה" או "גדלים מזה" כמו משטויות אחרות.
בספר פסיכיאטריה שנחשב עד היום ל"תנ"ך" של הפסיכיאטרים בארץ נכתב בשנת 1985 (שזה לא ממש מזמן), שכנראה בין 15 עד 20 אחוז מהסובלים מהפרעה זו ימשיכו לסבול ממנה כל ימי חייהם.
עד היום אני פוגשת בהרבה אנשים שקיבלו תרופה בהטבה עד גיל 17 בערך, ואז הפסיכיאטר אמר ש"כבר לא צריך לטפל יותר".(למה הם "קנו" את זה כשהרגישו שזה לא כך? אולי כי לא הייתה להם ברירה?).
בספר הפסיכיאטריה של 2007 כתוב ש-40 עד 60 אחוז מהילדים שסבלו מ-ADHD ימשיכו לסבול ממנה גם בבגרותם!
על מה אנחנו מדברים כאשר עוסקים בקשב וריכוז למבוגרים?
הפרעת קשב וריכוז היא חוסר היכולת להתרכז לפרק זמן של יותר מכמה דקות!
כמה דקות? אצל כל אדם זה שונה. יש שלא מתרכזים לחמש דקות, יש שמסוגלים להתרכז לעשר דקות ויש שאפילו לקצת יותר מכך.
להתרכז במה? להתרכז בקריאה של משהו מעניין. לכל אדם יש דברים שמעניינים אותו – בין אם זה מאמר אקדמי או ספר או כתבה בעיתון – והשאלה היא האם אדם לא מצליח להתרכז במה שמעניין אותו ולא במה שמחייבים אותו לקרוא מסיבה כלשהי.
הפרעת קשב וריכוז אינה מאפשרת לי להתרכז בעשיית סדר… מכירים את החדר המבולגן? לא השולחן שיש עליו המון ניירות אבל בעליו יודע בדיוק איפה נמצא כל דבר, אלא הסלון הביתי המושקע והמרוהט בטוב טעם שנערמים בו דברים ופשוט צריך להשקיע כמה דקות ולשים כל דבר במקום – בחדר אחר של הבית, ודברים שיש להם מקום מוגדר וברור, אבל הם פשוט לא מגיעים לשם…
הסיפור הוא לא שהדייר האחראי על הסדר לא משתדל לסדר, אלא שהוא לוקח את החולצה לארון בחדר השינה ולא חוזר להמשך סידור הסלון אלא מגלה למשל את החשבון של ה"ויזה" שנחת בחדר והולך לבדוק אותו ואחר כך מגלה את העציץ במרפסת… והסלון ימשיך להיראות כמו שהוא עד הניסיון הבא לארגון שיקרה כנראה רק בעוד יומיים…
הפרעת קשב וריכוז אינה מאפשרת לי להתרכז בלימודים, או בקריאת מסמך שחשוב לי – ולמרות שאני יודע שזה חשוב לי, אני לא מצליח "לשבת על זה" ובוודאי שלא להישאר לשבת על זה כעבור זמן קצר מדי.
מוסחות גבוהה לסובלים מבעיית קשב וריכוז
הפרעת קשב וריכוז במבוגרים היא מצב בו כל דבר מסיח את דעתי ממה שאני עסוקה בו:
אני מדברת עם הבת שלי על משהו שחשוב לי, אבל מישהו אחר בבית פתאום מדבר בטווח השמיעה שלי על משהו מעניין, שאוכל לשאול עליו אחר-כך ואני צריכה לבקש ממנו להתרחק או להשתתק כי אני לא מצליחה להתרכז בשיחה עם הבת בגללו.
אני יושבת באולם קולנוע (זוכרים, יש עוד דבר כזה) ומשתגעת כשמדברים מאחורי, כי קשה לי להתרכז בסרט כשהם מתלחשים שם.
היפר אקטיביות
את זה קצת יותר קל להסביר:
הצורך להיות בתנועה כמעט מתמדת. הצורך לזוז – שלא מאפשר הקשבה עד הסוף לדברים, שלא מאפשר בדיקה לעומק של נתונים. זה נראה כמו חוסר סבלנות, אבל זהו אי שקט פנימי, שלא קשור כלל בסביבה החיצונית.
מורגשת אימפולסיביות:
הצורך לפעמים להגיב, במהירות, לא תמיד בצורה המתאימה והיעילה, פשוט מפני שזה אמיתי לאותו רגע. התגובה בדרך כלל מילולית, לפעמים גם מעשית כמו קניה, הסתלקות ממקום בו יש מצב לא נעים כלשהו באופן לא צפוי וכדומה.
נצפית דחיינות
כלומר יש נטייה לדחות משימות שדורשות מאמץ של קשב וריכוז, או סתם משימות פחות נעימות שאפשר לדחות לשבוע הבא כמו להשיג אישור בעירייה וכדומה. המשימות מושלמות בדרך כלל בצורה טובה – אבל ברגע האחרון. לפעמים זה לא הולך, הניירות מצטברים, החשבונות צוברים קנסות, בירור התפקוד הלקוי של העובד במפעל לא מתבצע והוא ממשיך לחבל בפס היצור, ואז מגיעים למצבים ממש לא נעימים.
אבחון קשב וריכוז במבוגרים – השתקפות ביום יום
· הילד שלא מצליח לשבת ב"מפגש" בגן, ומפריע לגננת, למורה ולתלמידים שסביבו.
· המבוגר שהיה התלמיד שהמורים אמרו עליו שהוא "פוטנציאל לא מנוצל" ו"עצלן" ו"שובב" ו"מפריע" גדל אכן ברוב המקרים הגדול להיות מבוגר "מבוזבז" שלא מצליח להגשים את עצמו, עם תחושת החמצה, דימוי עצמי נמוך, הרגשת תסכול, כעס וקנאה בכל אלה שהיו פחות מוכשרים ממנו אך בזכות הרבה סבלנות, התמדה ועבודה קשה הגיעו הרבה יותר רחוק ממנו.
· הגבר שמסתובב עם ארבעה צרורות מפתחות תלויים על החגורה, וגם שלושה פלאפונים כאשר הוא בשיחות עם שניים מהם באופן מקביל, רוב שעות היממה, יהיה פעמים רבות המבוגר עםADHD שכן מצא לעצמו דרך להשתמש בתכונות הפחות יעילות בדרך כלל בצורה בונה. אבל כמה תפקידים כאלה יש?
אני מכירה באופן אישי אדם אחד, כבן שמונים היום, שלדעתי אם היה מטופל תרופתית היה יכול להיות פרופסור דגול או רב גדול, אלא שבימיו כמובן עוד לא ידעו על האפשרות להשתמש בתרופות לצורך הגברת ריכוז והפחתת ההיפר אקטיביות.
שימו לב, אמרתי טיפול תרופתי.
הפרעת קשב וריכוז במבוגרים – טיפול
לאחר אבחון הפרעת קשב וריכוז במבוגרים, אני מאמינה שצריך:
1. איזון תרופתי (עם מעקב)
ולעיתים קרובות גם:
2. ליווי על ידי שיחות הדרכה וטיפול קוגניטיבי התנהגותי ואימון אישי.
כמובן, כל מקרה לגופו ולרצונו.
השינוי הצפוי:
כל אחד – לפי מה שמעניין אותו, אבל בסך הכל היכולת להתמקד ולהתרכז משתפרת, ולכן אנשים מצליחים יותר לפחות בתחומים אלה:
1. בלמידה
2. ביצירת עסקים ובמכירה
3. ביחסים בין-אישיים במשפחה
4. בארגון סביבת מגורים וסביבת העבודה
5. בהרגשת סיפוק אישי ודימוי עצמי שמשתפר
לעיון בחוזר המנהל הכללי של משרד הבריאות בנושא אמות מידה לאבחון הפרעת קשב וריכוז (ADHD) בילדים, מתבגרים ומבוגרים לחצו כאן.
ד"ר בן אור הינה רופאה פסיכיאטרית למבוגרים בעלת ותק וניסיון של מעל 30 שנה. את הניסיון הקליני הרב רכשה ד"ר בן אור בבתי חולים ומוסדות פסיכיאטרים שונים. היא כיהנה כסגן הפסיכיאטר המחוזי וכיום מטפלת באופן פרטי ב 5 קליניקות ברחבי הארץ. ירושלים, פתח תקווה, כפר סבא, שערי תקווה ונהריה. במקרים דחופים ניתן לתאם ביקור בית.
ד"ר בן אור היא פסיכיאטרית למבוגרים ומכיוון שכך, מטפלת בבגירים – בני 18 ומעלה בלבד.
לקביעת תור לד"ר בן אור חייגו 050-5632723